5 Pilihan Syarikat Penyedia Hosting Malaysia

Ada tak antara blogger yang berhasrat nak gunakan blog dengan domain dan hosting sendiri menjelang tahun baru 2012? Kalau ada jangan tunggu lama-lama, baik tukar cepat kalau tidak banyak kerja nak buat bila dah export dan import data dari blog lama ke blog baru. Memang penat. Ini cadangan 5 penyedia hosting Malaysia yang sering mendapat perhatian antara blogger WordPress manalah tau kot ada yang berkenan. Aku susun tak ikut ranking, ikut suka je. Bagi yang baru nak guna self-hosting, kita tengok pakej paling rendah.

1. Server Freak ( http://www.serverfreak.com/ )

server freakPrime Package
Diskspace : 500 Mb
Bandwidth : 10 Gb
Domain : 1
Price : RM 60/year

2. Fivio ( http://www.fivio.com/ )

Fivio Value Webhosting Freya
Diskspace : 5 Gb
Bandwidth : 30 Gb
Domain : 1
Price : RM 60/year

3. IP Server One ( http://www.ipserverone.com/ )

IP Server One3Gb Linux Plan
Diskspace : 3 Gb
Bandwidth : 30 Gb
Domain : 1
Price : RM 99/year

4. Data KL ( http://datakl.com/ )

Data KLData Mini
Diskspace : 5 Gb
Bandwidth : 35 Gb
Domain : 1
Price : RM 80/year

5. Seal Server ( http://sealserver.com.my/ )

Seal ServerMini
Diskspace : 2 Gb
Bandwidth : 20 Gb
Domain : 1 + 1 add on domain
Price : RM 50 /year

*blog ini menggunakan pakej Mini dari Seal Server,memasuki tahun ke 2

Biasanya, untuk buat pilihan dan perbandingan harga ciri-ciri yang menjadi keutamaan adalah :

  • Diskspace
  • Bandwidth
  • Domain – Add On Domain
  • Uptime
  • Support
  • Pricing

dan selalunya harga adalah untuk hosting sahaja, domain dicaj berbeza dalam RM 30 – 40 mengikut extension ( .com, .net, .org, .my etc. ).

Info berkaitan diskspace,bandwidth dan domain boleh baca di :

Akhir sekali bagi yang berminat nak tukar atau cuba hosting sendiri apa pilihan anda? Senarai di atas sekadar cadangan, banyak lagi penyedia hosting kat Malaysia dan boleh rujuk entri Kulanz SallehSenarai A-Z 53 Webhosting Malaysia sebagai panduan. Untuk permulaan ambil pakej rendah je dulu biasakan diri nak manage blog dan hosting, bila dah mahir baru ambil plan yang tinggi sikit.

Email Newsletter

Sign up to receive email update and to hear what's going on with our website.

Comments

  1. says

    hosting yang saya guna tak ada dalam senarai kat atas ni..hehe..anyway, dah baca entri tentang jenis2 domain tu..sekarang barulah paham tentang add-on, park dan sub domain…

    • says

      sangat betul.. walaupun nampak murah 85/setahun tapi bila time due date bayar tu kadang2 bajet lari.. kalau servis tak mantap lagi panas hati..

  2. says

    sekarang guna server dari e-website, sebab dapat free dari amanz. kira oklah server dia, tapi package dia tak menarik, nanti dah habis account free ni kemungkinan besar pindah ke server lain.

  3. says

    tengah nak jimatkan kos. Mungkin aku akan bertukar. Kos mahal sangat. Tak mampu aku nak maintain banyak tu tiap2 tahun..

  4. says

    ciktom guna server netkl..tp blog prob sbb tinggi cpu resourse…dh pening nk setting, buang plugin etc…ada suggestion lain x?

    • says

      tak pernah kena lagi masalah cpu resource.. memang punca plugin? tak mahir sangat masalah ni,tak tau solution apa.. kalau migrate hosting tak solve gak ke..

  5. says

    Sekarang ni cuba datakl. Setakat ni ok lagi, depan2 tak taulah camana. Kalu dulu asyik2 web hosting lar je memanjang. Web hosting tempatan ni masih kurang dari segi tawaran pakej jela IMO. Takde yang berani letak UNLIMITED.

    • says

      ada member beli pakej unlimited untuk dari satu company tu.. tapi tu pun prob gak katanya.. unlimited ni tak tahu la benar2 unlimited atau tidak.. ;)

  6. says

    berhajat juga utk tukar hosting.. sekarang sy host di hostgator.. tp bila mengingatkan kena buat kerja transfer itu yg jadi terbantut..

  7. says

    so far fivio did a very splendid job..hehe..anyway nice info bro..sangat berguna bagi mereka yang baru nak berjinak2 dengan blog self-hosted..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam